Kmínová krkovička

Vítr skoro nefouká a tak by se na první pohled mohlo zdát, že se balónky snad vůbec nepohybují. Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha a tři křiklavě barevné pouťové balónky, které se téměř nepozorovatelně pohupují ani ne moc vysoko, ani moc nízko nad zemí. Kdyby pod balónky nebyla sytě zelenkavá tráva, ale třeba suchá silnice či beton, možná by bylo vidět jejich barevné stíny – to jak přes poloprůsvitné barevné balónky prochází ostré sluneční paprsky.

Jenže kvůli všudy přítomné trávě jsou stíny balónků sotva vidět, natož aby šlo rozeznat, jakou barvu tyto stíny mají. Uvidět tak balónky náhodný kolemjdoucí, jistě by si pomyslel, že už tu takhle poletují snad tisíc let. Stále si víceméně drží výšku a ani do stran se příliš nepohybují. Proti slunci to vypadá, že se slunce pohybuje k západu rychleji než balónky, a možná to tak skutečně je. Nejeden filozof by mohl tvrdit, že balónky se sluncem závodí, ale fyzikové by to jistě vyvrátili. Z fyzikálního pohledu totiž balónky působí zcela nezajímavě.

Vytisknout recept
Kmínová krkovička
Nakrájejte cibuli a maso na kostky, do hrnce dejte dvě lžíce oleje, rozpalte. Pak přidejte maso a cibuli a za občasného míchání restujte, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Po chvíli přilijte červené víno (nechte vypařit alkohol), tři lžíce hladké mouky, papriku, kmín a promíchejte. Následně zalijte vývarem a vodou, přidejte bobkový list, majoránku, pepř. Vařte pozvolna minimálně hodinu, pak si připravte z oleje a hladké mouky tmavou jíšku, kterou vmícháte do omáčky a necháte ještě aspoň patnáct minut povařit.
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 90 minut
Porce
osoby
Suroviny
Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 90 minut
Porce
osoby
Suroviny
Poznámky k receptu

toto jsou poznámky k receptu

Sdílet tento recept


1 thought on “Kmínová krkovička”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *