Vaření pro kojící ženu?
Pár dní zpět se mi narodil druhý syn a já se tak znova dobrovolně pasoval do role domácího kuchtíka a „nutričního poradce“ – prostě jsem zasedl k netu a hledal, četl, lovil a přemýšlel… Samozřejmě chci, aby měla žena kvalitní a vyváženou stravu, která jí nebude zatěžovat, pomůže v rekonvalescenci po porodu a hlavně bude tím nejlepším základem pro tvorbu mléka pro našeho malého pidižvíka. Taková bašta by neměla být příliš aromatická, neměla by být z nadýmavých surovin a měla by se obloukem vyhnout potravinám, které jsou agresivní a skrývají v sobě riziko alergií. Pokud jste ve stejné situaci jako já, možná se vám bude hodit následující seznam a mé poznámky:
Jakých jídel a surovin se obecně vyvarovat?
- Potraviny, které nadýmají (luštěniny, čerstvé kynuté pečivo)
- Výrazné, velmi aromatické potraviny (česnek, chilli)
- Cizokrajné ovoce, nezvyklé potraviny pro náš běžný jídelníček
- Výrazné alergeny (jahody, citrusy, arašídy)
- Jídla s velkým obsahem konzervantů, barviv, nasycených tuků
Jídla vhodná a žádoucí
- Obiloviny (ovesné vločky, krupice, pohanka, jáhly…)
- Kvalitní oleje, semínka
- Mléčné výrobky (jogurty, sýry, tvaroh, máslo, kefírová mléka)
- Vybrané ovoce – jablka, banány, bezpeckové víno, blumy, broskve, meruňky
- Vybraná zelenina – saláty, špenát, cuketa, mrkev, okurka, dýně, brambory
- Maso – raději lehká masa – kuřecí, vepřová panenka, ryby
- Zeleninové polévky a risotta
- Výborný je fenikl (čaj) či kmín (do jídla) – pro zlepšení trávení
Jídla, která vařím své kojící ženě
- Špenátová polévka s kuřecím masem a parmazánem
- Zeleninové risotto (cuketa, sušená rajčata, parmazán)
- Kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi
- Dušená mrkev s vepřovou panenkou
- Těstoviny s rajčatovou omáčkou a zeleninou
- Palačinky s tvarohem a meruňkovou marmeládou
- Pečená brambora
- Krkovička na kmínu
- Kuřecí stehna pečená na soli
- Gnocchi se špenátem a lososem