Co jste nevěděli o popcornu
Milujete popcorn? Věděli jste třeba to, že si ho můžete dopřát s příchutí piva nebo marshmallow? A nebo že zrnko kukuřice může při puknutí vyletět až metr vysoko? Mrkněte se na náš výběr toho nejzajímavějšího, co jste nevěděli o popcornu!
- Dle historiků existoval popcorn už v roce 4700 před naším letopočtem. Stopy popcornu byly nalezeny v Peru.
- V hrobkách v Peru byla nalezena asi tisíc let stará zrnka kukuřice. Kukuřice byla velmi dobře „uskladněna“ a díky tomu mohla být její zrna klidně přeměněna na klasický popcorn.
- Popcorn používali při svých obřadech Aztékové, kdy několik mladých žen tančilo „popcornový tanec“ s věnečkem popcornu ve vlasech. Popcorn používali i k dalším dekoracím – do vlasů, jako náhrdelníky nebo ke zdobení soch svých bohů.
- Mezi dochucovadla původních Američanů patřily především bylinky, koření a chili.
- Kdysi dávno se popcorn připravoval tak, že člověk zahřál písek v ohni a pak do žhavého písku nasypal zrnka kukuřice.
- První přístroj na výrobu popcornu vynalezl Američan Charles Cretors už v roce 1893.
- Během velké hospodářské krize se výrobcům popcornu poměrně dobře dařilo, protože byl popcorn levnou a dostupnou pochutinou a potravou, kterou si mohly dovolit i chudé rodiny.
- V době druhé světové války byl v Americe nedostatek cukru a tím pádem i sladkostí. Konzumace popcornu proto v této době stoupla až trojnásobně.
- Dříve než v kinech se začal popcorn prodávat v roce 1912 v divadlech a stal se z něho prodejní hit. Důvod je prostý – po slaném popcornu mají lidi žízeň a tak kupují více nápojů 🙂
- Američani nyní dohromady zkonzumují za rok okolo 17 miliard litrů popcornu.
- Nejvíce popcornu v Americe se vyrábí v Nebrasce – až čtvrtinu veškeré produkce popcornu ve Spojených státech.
- Popcorn je nejoblíbenější v Americe, kde patří mezi nejvyhledávanější pochutiny.
- Nejprodávanější značkou popcornu na světě je výrobek Orville Redenbacher. Zakladatel této firmy začal pěstovat kukuřici na popcorn již ve svých dvanácti letech.
- Kromě klasických příchutí jako sůl, sýr či máslo existují i poněkud nezvyklejší příchutě jako pivní, modrý sýr (niva), jalapeňo, marshmallow, dýňová nebo černý lanýž.
- Popcorn má více bílkovin, než jakákoliv další obilná zrna. Také má více železa než třeba vejce či hovězí pečeně a obsahuje množství vlákniny, vitamínů i minerálů. Většina těchto živin se vyskytuje především ve slupce, nadýchaný bílá část popcornu na živiny tak bohatá není.
- K puknutí popcornového zrnka dochází tak, že díky vysoké teplotě se zahřeje voda uvnitř zrníčka, přemění se na páru a ta uvnitř tlačí na slupku, která nakonec exploduje. Kukuřičná slupka není propustná pro vodu, proto dochází k tomuto jevu.
- Minimální teplota, při které kukuřičná zrnka puknou je 175°C, ideální teplota pro přípravu popcornu je mezi 205 až 240°C
- Existují dva typy puklého popcornu – popcorn houbovitého tvaru, nebo popcorn ve tvaru sněhové vločky.
- Odrůda kukuřice vhodná pro výrobu popcornu se nazývá Zea Mays Everta (česky lze přeložit jako Kukuřice setá pukancová.
- Podobně jako popcornová kukuřice mohou puknout i zrníčka quinoi nebo amaranthu.
- Zrnko popcornu dokáže „vyskočit“ téměř až 1 metr vysoko.
- Asi 70% popcornu lidé konzumují doma. Zbylých 30% pak v kině, na sportovních událostech nebo ve škole. Pro domácí konzumaci lidé kupují především kukuřičná zrníčka, která si sami přemění na popcorn. Již hotový popcorn kupuje domů maximálně 10% lidí.
- Nejčastěji lidé popcorn jí na podzim a v zimě. Naopak na jaře a v létě jeho spotřeba klesá.
- Popcorn je i velmi výnosný – v kinech a divadlech na něm výrobci inkasují až 90% marži.