Co jste nevěděli o popcornu

Co jste nevěděli o popcornu
Spread the love

Milujete popcorn? Věděli jste třeba to, že si ho můžete dopřát s příchutí piva nebo marshmallow? A nebo že zrnko kukuřice může při puknutí vyletět až metr vysoko? Mrkněte se na náš výběr toho nejzajímavějšího, co jste nevěděli o popcornu!

  1. Dle historiků existoval popcorn už v roce 4700 před naším letopočtem. Stopy popcornu byly nalezeny v Peru.
  2. V hrobkách v Peru byla nalezena asi tisíc let stará zrnka kukuřice. Kukuřice byla velmi dobře „uskladněna“ a díky tomu mohla být její zrna klidně přeměněna na klasický popcorn.
  3. Popcorn používali při svých obřadech Aztékové, kdy několik mladých žen tančilo „popcornový tanec“ s věnečkem popcornu ve vlasech. Popcorn používali i k dalším dekoracím – do vlasů, jako náhrdelníky nebo ke zdobení soch svých bohů.
  4. Mezi dochucovadla původních Američanů patřily především bylinky, koření a chili.
  5. Kdysi dávno se popcorn připravoval tak, že člověk zahřál písek v ohni a pak do žhavého písku nasypal zrnka kukuřice.
  6. První přístroj na výrobu popcornu vynalezl Američan Charles Cretors už v roce 1893.
  7. Během velké hospodářské krize se výrobcům popcornu poměrně dobře dařilo, protože byl popcorn levnou a dostupnou pochutinou a potravou, kterou si mohly dovolit i chudé rodiny.
  8. V době druhé světové války byl v Americe nedostatek cukru a tím pádem i sladkostí. Konzumace popcornu proto v této době stoupla až trojnásobně.popcorn-do-kina
  9. Dříve než v kinech se začal popcorn prodávat v roce 1912 v divadlech a stal se z něho prodejní hit. Důvod je prostý – po slaném popcornu mají lidi žízeň a tak kupují více nápojů 🙂
  10. Američani nyní dohromady zkonzumují za rok okolo 17 miliard litrů popcornu.
  11. Nejvíce popcornu v Americe se vyrábí v Nebrasce – až čtvrtinu veškeré produkce popcornu ve Spojených státech.
  12. Popcorn je nejoblíbenější v Americe, kde patří mezi nejvyhledávanější pochutiny.
  13. Nejprodávanější značkou popcornu na světě je výrobek Orville Redenbacher. Zakladatel této firmy začal pěstovat kukuřici na popcorn již ve svých dvanácti letech.
  14. Kromě klasických příchutí jako sůl, sýr či máslo existují i poněkud nezvyklejší příchutě jako pivní, modrý sýr (niva), jalapeňo, marshmallow, dýňová nebo černý lanýž.
  15. Popcorn má více bílkovin, než jakákoliv další obilná zrna. Také má více železa než třeba vejce či hovězí pečeně a obsahuje množství vlákniny, vitamínů i minerálů. Většina těchto živin se vyskytuje především ve slupce, nadýchaný bílá část popcornu na živiny tak bohatá není.
  16. K puknutí popcornového zrnka dochází tak, že díky vysoké teplotě se zahřeje voda uvnitř zrníčka, přemění se na páru a ta uvnitř tlačí na slupku, která nakonec exploduje. Kukuřičná slupka není propustná pro vodu, proto dochází k tomuto jevu.
  17. Minimální teplota, při které kukuřičná zrnka puknou je 175°C, ideální teplota pro přípravu popcornu je mezi 205 až 240°C
  18. Existují dva typy puklého popcornu – popcorn houbovitého tvaru, nebo popcorn ve tvaru sněhové vločky.
  19. Odrůda kukuřice vhodná pro výrobu popcornu se nazývá Zea Mays Everta (česky lze přeložit jako Kukuřice setá pukancová.kukurice-popcorn_orville-redenbachers
  20. Podobně jako popcornová kukuřice mohou puknout i zrníčka quinoi nebo amaranthu.
  21. Zrnko popcornu dokáže „vyskočit“ téměř až 1 metr vysoko.
  22. Asi 70% popcornu lidé konzumují doma. Zbylých 30% pak v kině, na sportovních událostech nebo ve škole. Pro domácí konzumaci lidé kupují především kukuřičná zrníčka, která si sami přemění na popcorn. Již hotový popcorn kupuje domů maximálně 10% lidí.
  23. Nejčastěji lidé popcorn jí na podzim a v zimě. Naopak na jaře a v létě jeho spotřeba klesá.
  24. Popcorn je i velmi výnosný – v kinech a divadlech na něm výrobci inkasují až 90% marži.
ČTI TAKÉ:  Co jste nevěděli o lentilkách?


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *