Oddělte bílky a žloutky, každé zvlášť nejlépe do vyšší nádoby.
Mezitím si ještě připravte troubu, ať je správně předehřátá! Nastavte 150°C.
Z bílků vyšlehejte sníh a pak do něho opatrně vmíchejte polovinu (100g) cukru.
V druhé nádobě si vyšlehejte žloutky, do kterých přidáte zbylý cukr (100g) a 6 lžic horké vody (stačí horkou vodu z kohoutku).
Opatrně přesuňte do mísy vyšlehaný sníh i žloutky, jemně promíchejte metlou a pak přidejte mouku, prášek do pečiva a olej. Vymíchejte do hladkého těsta.
Připravte si dortovou formu, vymažte jí tukem a vysypte moukou. Do takto připravené formy nalijte těsto a dejte péct do trouby. (Pokud navíc pečete v tandemu se synem jako já, nechte jeho vozový park zkontrolovat, že bylo těsto v pořádku nalito do formy 🙂 )
Dortový korpus se peče pozvolna cca 50 minut. Když začne být povrch zlatavý, máte hotovo. Ověřit připravenost korpusu samozřejmě můžete i klasicky vpichem špejle. Když na špejli nebude nalepené syrové těsto, máte první část úspěšně dokončenou!
Po dopečení korpusu ho nechte vychladnout. Teprve až vychladne, sundejte formu (možná budete muset korpusu lehce pomoci nožem jako já…).
Příprava krému
V misce nechte změknout celé jedno máslo.
Začněte připravovat vanilkový pudink dle návodu na obalu. Do pudinkové směsi přidejte i jedno balení kvalitního vanilkového cukru.
Dvě třetiny hotového pudinku nalijte do misky či hrníčku a přetáhněte potravinovou fólií, aby se na vrchní části pudinku neudělal škraloup. Takto připravený pudink nechte vychladnout. Zbylou třetinu si dejte jako sváču 🙂
Vychladlý pudink a změklé máslo dejte do jedné mísy a šlehačem vyšlehejte do hladkého krému, kterým budete zdobit dort.
Finální zdobení dortu
Vychladlý dort vyjměte z formy, dejte na talíř či kulaté prkénko a dlouhým nožem rozřízněte horizontálně na tři části.
První část promazejte krémem, přidejte druhý díl korpusu a promazání opakujte.
Nakonec přiklopte horním dílem korpusu, který také ještě shora pomažete krémem a opatrně metličkou krém nanesete i na boční strany.
Poznámky k receptu
Zde je ještě pár mých postřehů 🙂
Troubu mějte vždy předehřátou! Nedávejte dort péct do studené trouby.
Formu s těstem dejte na plech a pak až do trouby. Kdyby forma netěsnila, nebudete mít průšvih v podobě zaflákané celé trouby – vyčistítet jen plech 🙂 Navíc se vám s dortem bude lépe manipulovat při vyndavání upečeného korpusu z trouby.
Minimálně prvních 20 minut pečení troubu v žádném případě neotevírejte!
Dortovou formu otevírejte až po vychladnutí dortu, aby se korpus nezničil.
Pokud nejde dort od formy oddělit, pomozte si ostrým nožíkem.
Krém nenechávejte samotný moc ztuhnout – špatně se pak nanáší na dort.
Při prořezávání dortu jsem si pomohl tenkým silikonovým prkénkem, na které jsem právě oddělované patro korpusu opatrně „přesunul“, aby se neroztrhlo.
Dort by měl před konzumací aspoň hodinu vychladnout v lednici, aby krém ztuhl
Velmi jednoduše můžete změnit krém na kávový – stačí při přípravě pudinku přidat navíc lžičku nebo dvě rozpustné kávy.