Vaření pro kojící ženu?

Vaření pro kojící ženu?
Spread the love

Pár dní zpět se mi narodil druhý syn a já se tak znova dobrovolně pasoval do role domácího kuchtíka a „nutričního poradce“ – prostě jsem zasedl k netu a hledal, četl, lovil a přemýšlel… Samozřejmě chci, aby měla žena kvalitní a vyváženou stravu, která jí nebude zatěžovat, pomůže v rekonvalescenci po porodu a hlavně bude tím nejlepším základem pro tvorbu mléka pro našeho malého pidižvíka. Taková bašta by neměla být příliš aromatická, neměla by být z nadýmavých surovin a měla by se obloukem vyhnout potravinám, které jsou agresivní a skrývají v sobě riziko alergií. Pokud jste ve stejné situaci jako já, možná se vám bude hodit následující seznam a mé poznámky:

Jakých jídel a surovin se obecně vyvarovat?

  • Potraviny, které nadýmají (luštěniny, čerstvé kynuté pečivo)
  • Výrazné, velmi aromatické potraviny (česnek, chilli)
  • Cizokrajné ovoce, nezvyklé potraviny pro náš běžný jídelníček
  • Výrazné alergeny (jahody, citrusy, arašídy)
  • Jídla s velkým obsahem konzervantů, barviv, nasycených tuků

Jídla vhodná a žádoucí

  • Obiloviny (ovesné vločky, krupice, pohanka, jáhly…)
  • Kvalitní oleje, semínka
  • Mléčné výrobky (jogurty, sýry, tvaroh, máslo, kefírová mléka)
  • Vybrané ovoce – jablka, banány, bezpeckové víno, blumy, broskve, meruňky
  • Vybraná zelenina – saláty, špenát, cuketa, mrkev, okurka, dýně, brambory
  • Maso – raději lehká masa – kuřecí, vepřová panenka, ryby
  • Zeleninové polévky a risotta
  • Výborný je fenikl (čaj) či kmín (do jídla) – pro zlepšení trávení
ČTI TAKÉ:  Co jste nevěděli o popcornu

Jídla, která vařím své kojící ženě

  • Špenátová polévka s kuřecím masem a parmazánem
  • Zeleninové risotto (cuketa, sušená rajčata, parmazán)
  • Kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi
  • Dušená mrkev s vepřovou panenkou
  • Těstoviny s rajčatovou omáčkou a zeleninou
  • Palačinky s tvarohem a meruňkovou marmeládou
  • Pečená brambora
  • Krkovička na kmínu
  • Kuřecí stehna pečená na soli
  • Gnocchi se špenátem a lososem


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *